Vinári
Víno, ktoré vyrástlo na sopečnej pôde je vo svete veľmi žiadané pre jeho špecifickú chuť. Sopka je špecifické miesto na pestovanie viniča, pretože mení klímu a poskytuje pôdu bohatú na minerály a živiny.
Víno z okolia Štiavnice je ale ešte stále málo známe a iba málokto vie že rastie na sopečnom podloží. Štiavnický stratovulkán patril medzi najvyššie v Európe, bol 4 km vysoký a lávu rozlial až 50 km ďaleko. Na jeho južných svahoch sú dnes najsevernejšie a najvyššie položené vinohrady na Slovensku. Tokaj je svetoznáme víno, ale málo sa vie, že aj tu hrozno rastie na sopečných tufoch. Maďarské Somló sa naopak už dlho profiluje ako víno zo sopky a vinári tu fungujú ako jedna značka. Malý kopček bol kedysi podmorskou sopkou, dnes je viničom obrastený zo všetkých strán. V piatok aj sobotu ochutnáme víno z týchto troch vulkánov. Na piatkovom masterclass predvedú z každej oblasti štyria vinári po jednom premiovom víne. V sobotu budete môcť ochutnať širšie spektrum vín.
Legenda – zastávky:
- Gavalier
- Barcadam
- Limpacher
- Hotel Bristol
- Penzión Cosmopolitan
- Hotel Grand
- ViNOCENTRUM
- 4 sochy
Lístky na Vulkán kúpite cez náš jednoduchý formulár a zaplatíte zo svojho bankového účtu.