Program
Piatok 8.3.2019 o 19:00 | VULKÁN vs. VULKÁN (Hotel Grand Matej)
Ochutnávka vína dvanástich vybraných vinárstiev z troch sopiek. Degustácia bude prediehať v dvoch kolách.
V prvom kole každý vinár predstaví jednu typickú odrodu zo svojej produkcie pre danú oblasť
V druhom kole si porovnáme spoločnú odrodu, ktorá rastie na všetkých troch sopkách. Je to rizling vlašský. Ochutnáme jednu vzorku z každej oblasti.
Degustáciu bude moderovať Gabriel Kollár, niekoľkonásobný majster someliérov SK. Hosťami budú Eva Cartwright (HU / UK) – odborníčka na vína z vulkánov a geológ prof. Pavel Uher, ktorý porozpráva o charakteristikách jednotlivých sopiek a vplyve ich podložia na víno. Večeru pripraví Erik Volko /Bistro Chef Zvolen. Program potrvá cca do 22:00.
Štiavnica
- Najväčšia vínna pivnica v Pukanci – Otelo 2018
- Pivnica Csernus – Pesecká Leánka 2017
- Vinárstvo Anton Uhnák – Pinot Blanc 2016
- Víno Nichta – Veltlínske Zelené 2016
- Ján Svetík – Pinot Noir 2015
Tokaj
- Víno Vdovjak – Oak&Clay 2017, furmint a lipovina
- Vinárstvo u KOŇA – hrozienkáč
- Štefan Horník – lipovina 2015
- Víno Danko – furmint forditáž 2016
Somlo
- Kőfejtő Pince – Kőfejtő Cuvée 2016 / Kőfejtő Vörös 2017
- Vándor winery – Juhfark selection 2017
- Barcza winery – Olaszrizling 2017
- Stephan SPIEGELBERG – Somlói Hárslevelű 2014 / Olasz rizling 2015
Hostia
Gabriel Kollár
Posledných 5 rokov strávil v Londýne v prestížnych reštauráciách, najdlhšie u Gordona Ramsayho. Prešiel všetkými pozíciami od vykladania vína a pulírovania pohárov až k head somelierovi, zodpovednému za celý tím someliérov, vínnu kartu, párovania vína k jedlu a udržiavanie najvyššieho štandardu servisu. Minulý rok sa vrátil na Slovensko a prijal ponuku Head Sommeliera v bratislavskej The Taste Wine Bar & Restaurant. Jeho cieľom je priniesť kultúru pôžitkárstva a snúbenie vína s modernou kuchyňou.
Eva Cartwright
Eva je profesionál v logistike s vášňou pre víno a jej rodný región Somlo. V roku 2012 otvorila vo svojom rodinnom sídle Somlo Wine Shop, jedinečný komunitno-komerčný podnik, kde možno na jednom posedení ochutnať celú ponuku a kde sa často na pohárik zastavia aj samotní vinohradníci. V roku 2015 Eva rozšírila svoje aktivity na maďarské vulkanické vína vo všeobecnosti a na celú krajinu, ale aj za jej hranice. Popri práci v Spojenom kráľovstve využila voľný čas na propagáciu maďarských sopečných vín. Na sociálnych sieťach a v rôznych publikáciách o víne nájdete veľa obsahu ak vyhľadáte jej hashtag #govolcanic.
Pavel Uher
Prof. RNDr. Pavel Uher, CSc. pôsobí ako profesor mineralógie na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Vo svojej vedeckej práci sa zaoberá hlavne vzácnymi minerálmi v žulách a vulkanických horninách. Venuje sa aj vplyvu geologického podložia na charakter (terroir) vína.
Večera
Predjedlo: Kačací rillettes, pečená cibuľa, brusnice, brioška
Hlavné jedlo : Stehno z muflóna, perník, karfiol, ragú z pečených zemiakov
Večeru pripravuje: Erik Volko, Bistro Chef Zvolen.
Bistro Chef je moderná gastronómia, s dôrazom na lokálne kvalitné čerstvé a najmä domáce potraviny. Filozofiou Bistra Chef je využívať všetko to, čo nám príroda ponúka v správnom čase. Vtedy to vonia a chutí najlepšie.
Sobota 9.3.2019 | Vulkán – festival vín
V čase od 12:00 do 20:00 ochutnávka vín z troch sopečných oblastí: Štiavnica, Tokaj, Somló.
Na deviatich zastávkach v centre Banskej Štiavnice ochutnáte viac ako 100 vzoriek vína od 20 vinárstiev. Vinárov stretnete ukrytých v starých dvoroch a štôlňach podzemia v centre Banskej Štiavnice.