Víno z vulkánu priamo vo vulkáne.

Vulkán je festivalom vinárstiev z okolia štiavnického stratovulkánu a ich vín, rešpektujúcich tento unikátny terroir.

Víno, ktoré vyrástlo na sopečnej pôde je vo svete veľmi žiadané pre jeho špecifickú chuť. Sopka je špecifické miesto na pestovanie viniča, sopka mení klímu, sopka poskytuje bohatú pôdu na minerály a živiny. Kedysi 4 km vysoký štiavnický stratovulkán rozlial lávu až 50 km ďaleko, na jeho južných svahoch sú dnes najsevernejšie a najvyššie položené vinohrady na Slovensku.

Aby to bolo naozaj jedinečné, budete mať možnosť porovnať ako chutia vína z rôznych sopiek. Počas dvoch dní ochutnáme za účasti vinárov aj odborníkov víno z troch vulkánov: Štiavnica, Tokaj a Somló. Tokaj nie je len svetoznáme sladké víno, ale aj bývalá sopka, hrozno tu rastie na sopečných tufoch. Šomló je malý sopečný kopček v Maďarsku, viničom je obrastený zo všetkých strán. Vinári tu fungujú ako jedna značka. Víno zo štiavnického stratovulkánu je ešte stále málo známe, ale o to zaujímavejšie.

V piatok večer v programe VULKÁN vs. VULKÁN spoznáte typické odrody z každej lokality, tiežporovnáme sortu, ktorá ako jediná rastie vo všetkých troch regiónoch. Večer bude moderovať Gabriel Kollár, niekoľkonásobný majster someliérov SK. Hosťami budú odborníčka na vína z vulkánov Eva Cartwright (HU / UK) a geológ prof. Pavel Uher, ktorý porozpráva o charakteristikách jednotlivých sopiek a o vplyve ich podložia na víno.

V sobotu od 12:00 do 20:00 na deviatich zastávkach v centre Banskej Štiavnice ochutnáte viac ako 100 vzoriek vína od 20 vinárstiev. Zastávky budú aj na miestach, kam sa návštevník obvykle nedostane – v starých dvoroch a štôlňach podzemia.

Podrobný program a zoznam vinárstiev nájdete na tejto stránke už čoskoro. Predpredaj spúšťame 11.2.2019 výhradne cez stránku festivalu. O všetkom Vás budeme informovať, ak nám zveríte svoju emailovú adresu.

Igor Kuhn a Miro Bahna
organizátori